DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia
TARCICA.PL - internetowy sklep drzewny
 

Nie samym drewnem lasy stoją...

DREWNO.PL

Autor: KAJ
Źródło: DREWNO.PL
Data: 2014-02-26


Gdy myślimy o "pożytkach" jakie uzyskujemy z lasu, na pierwszym miejscu pojawia się drewno. Musimy jednak pamiętać, że jest to tylko jeden z licznych "darów lasu", z których korzystamy.

Pieczenie z dziczyznyPieczenie z dziczyznyFot. K.Jabłońska

Portal Drewno.pl był patronem medialnym warsztatów kulinarnych Dziczyzna na polskich stołach organizowanych przez Wydział Leśny Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Uczestnicy warsztatów w dniach 21-23.02.2014r. w Pałacu w Sypniewie mieli okazję przygotowywać potrawy z: łani, sarny, daniela i dzika.

Prace w pałacowej kuchniPrace w pałacowej kuchniFot. K.Jabłońska

W pałacowej kuchni pod okiem wykwalifikowanych kucharzy: Piotra Lenarta i Miłosza Adamskiego kuchmistrzów propagujących polską kuchnię z jej doskonałymi wędzonkami, uczestnicy kursu uczyli się fachowego rozbioru tuszy zwierzyny, traktowania mięsa marynatami aby wytraciło "woń wiatru" i nabrało kruchości, przyrządzania potraw mięsnych oraz zup, sosów, bigosu.

Prace w pałacowej kuchniPrace w pałacowej kuchniFot. K.Jabłońska

Nauczyli się też wyrobu wędlin: szynek, boczku, kiełbas, pasztetów oraz odpowiedniego ich wędzenia w dwóch typach wędzarni: dymem zimnym i gorącym. Przyrządzonych potraw próbowano przy wspólnym stole, częstując zaproszonych do Pałacu w Sypniewie gości.

Wyrób wędlinWyrób wędlinFot. K.Jabłońska

Podczas kursu dr hab. Maciej Skorupski Kierownik Katedry Łowiectwa i Ochrony Lasu UP w Poznaniu,  wygłosił wykład pt. "O łowiectwie słów kilka...", po którym dyskutowano na tematy łowieckie, ilości zwierzyny w łowiskach oraz propagowaniu zdrowej żywności kuchni polskiej.

Organizatorzy - Wydział Leśny Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz właściciele Pałacu w Sypniewie zapraszają chętnych na planowany cykl tego rodzaju imprez.

A już niedługo w serwisie Drewno.pl ukaże się artykuł o doborze drewna do domowej wędzarni...

Nie samym drewnem lasy stoją... (Zdjęcia: 12)

Pieczenie z dziczyznyPrace w pałacowej kuchniPrace w pałacowej kuchniWyrób wędlinWędzenie dymem ciepłymWędzenie dymem zimnymWędliny z własnej wędzarniŚniadanieKolacjaGospodarze, uczestnicy kursu oraz zaproszeni gościeWykład dr hab. Macieja SkorupskiegoZespół Pałacowo-Parkowy w Sypniewie

 
Komentarze Komentarze do artykułuSkomentuj Dodaj komentarz

Brak komentarzy. Twój komentarz może być pierwszy.

Powrót

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA


 
 
facebook
newsletter

Zapisz się na bezpłatny

Wiadomości z portalu na e-mail

Zapisz