DREWNO.PL - Portal branży drzewnej - ogłoszenia
Przewodnik dla stolarzy - Jan Heurich
 

Rekomendacje odnośnie ostrzenia, rozwierania i czyszczenia brzeszczotów Wood-Mizer

Autor:
Źródło: Wood-Mizer
Data: 2012-11-05


Wiemy, że trwałość brzeszczotów jest jednym z największych problemów pojawiających się podczas eksploatacji tartaku. Rozumiemy, że jako użytkownik chcesz maksymalnie wykorzystać każdy brzeszczot. Ponieważ w grę wchodzi wiele czynników, kwestia wydajności brzeszczotów nie zawsze jest prosta. Na przykład trwałość brzeszczotu jest zależna od rozpiłowywanego gatunku drewna, ilości zanieczyszczeń w kłodach, grubości i profilu brzeszczotu, czy używany jest system smarowania i jaki jest typ prowadnic brzeszczotu w traku.

Jak ostrzyć, rozwierać i czyszcić brzeszczoty Wood-MizerJak ostrzyć, rozwierać i czyszcić brzeszczoty Wood-MizerFot. Wood-Mizer

Niemniej jednak prawidłowa konserwacja brzeszczotów jest najważniejsza!

Dlatego w tym artykule omówiono czyszczenie, ustawianie i ostrzenie brzeszczotów. Niezależnie od tego, czy robisz to samodzielnie, czy wysyłasz je do lokalnego serwisu, czy korzystasz z oferowanego przez Wood-Mizer programu ReSharp, ważne jest zrozumienie prawidłowej techniki.

Pięć kroków…

Firma Wood-Mizer zaleca konserwację ostrzy w pięciu etapach: mycie wstępne, szlifowanie, mycie i usuwanie zadziorów, rozwieranie i ponowne szlifowanie.

Mycie wstępne oczyszcza brzeszczot do jego pierwotnej powierzchni i usuwa zanieczyszczenia, dzięki czemu rozwieranie, pomiary i kontrola są dokładne.

Szlifowanie łagodzi mikropęknięcia wrębów, usuwa nieostrość i przywraca prawidłową konfigurację zębów, istotną dla zachowania symetrii wszystkich kątów zębów, która jest podstawą maksymalnej wydajności.

Mycie/usuwanie zadziorów. Bez odpowiedniego mycia/usuwania zadziorów, uzyskane kąty będą asymetryczne, co będzie się przyczyniać do obniżenia jakości cięcia, a co za tym idzie, gorszej tarcicy i niższych przychodów.

Rozwieranie ustawia zęby zgodnie z wzorcem określonym przez Wood-Mizer i ustawia kąty czołowe i tylne zgodnie z wymaganym profilem brzeszczotu.

Szlifowanie końcowe skoryguje niepożądane skręty kąta czołowego i nieostrość wierzchołków. Końcowe szlifowanie powinno usuwać tyle materiału, aby wyeliminować nieostrość wierzchołków i mikropęknięcia wrębów, wydłużając czas ostrości i elastyczności.

Ostry brzeszczot, prawidłowo ustawiony w traku, piłuje z mniejszym wysiłkiem i naciskiem na taśmę, poprawiając trwałość brzeszczotu i prędkość cięcia.

Krok 1: Mycie wstępne - zalecane
Mycie wstępne można wykonać na dwa sposoby, z użyciem specjalnego wyposażenia Wood-Mizer do mycia brzeszczotów lub bez niego.

Wstępne mycie "w traku": przed zdjęciem brzeszczotu z traka, gdy jest gotowy do wymiany, jeszcze podczas pracy brzeszczotu należy przeznaczyć dodatkową chwilę na usunięcie soku drzewnego nagromadzonego na brzeszczocie przez zalanie środkiem smarowym na przynajmniej 15 sekund, aby usunąć możliwie jak najwięcej soku drzewnego. Jeżeli ten proces nie usunie wszystkich osadów soku drzewnego, zalecamy pozostawienie brzeszczotu na noc w kąpieli z oleju napędowego, a następnie przetarcie szczotką drucianą w celu usunięcia soku drzewnego.

Drugą opcją jest użycie naszej specjalnej maszyny myjącej lub kontakt z serwisem ReSharp, gdzie takie wyposażenie jest częścią procesu regeneracji brzeszczotu. Maszyna myjąca usuwa (w jednym cyklu) wszystkie plamy i zabrudzenia z brzeszczotu. Po wyjęciu brzeszczotu z maszyny myjącej, trzymając zęby w stronę ‘od siebie’, użyć ścierki, aby przetrzeć brzeszczot. Czynność ta usuwa resztki zanieczyszczeń i wody z powierzchni.

Końcowym wynikiem tych dwóch procesów jest czysty brzeszczot, gotowy do przeglądu pod kątem uszkodzeń i ustalenia, czy warto go ostrzyć. Brzeszczot jest wolny od osadów soku drzewnego, co daje dobry punkt odniesienia do dalszych działań.

Krok 2: Szlifowanie
Szlifowanie wyrównuje powierzchnię czołową każdego zęba z korpusem brzeszczotu. Wykruszanie lub zużycie boczne (brak ostrości) mogą spowodować, że wierzchołek zęba będzie cieńszy, dlatego pierwsze szlifowanie musi wyeliminować takie uszkodzenia, przywracając pełną grubość. Ma to zasadnicze znaczenie dla prawidłowego rozwierania. Brzeszczot jest teraz gotowy do usuwania zadziorów i rozwierania.

Krok 3: Mycie i usuwanie zadziorów
Chociaż ten etap jest podobny do mycia wstępnego, mycie i usuwanie zadziorów przebiega inaczej podczas regeneracji brzeszczotu. Można to zrobić bez specjalnego urządzenia myjącego, ale urządzenie to pozwala oszczędzić czas, jednocześnie wykonując mycie i usuwanie zadziorów.

Ręczne usuwanie zadziorów polega na przetarciu wewnętrznej strony brzeszczotu drewnianym klockiem, szczególnie aby usunąć zadziory z wierzchołków zębów, aby pomiar rozwierania mógł być prawidłowy.

Krok 4: Rozwieranie
Zęby w naszych brzeszczotach są rozwierane według wzoru obejmującego trzy zęby: lewy- prawy-środkowy. Przy rozwieraniu środkowy ząb należy ustawić na 0° i wszystkie zęby ustawić jednakowo, aby po obu stronach występował ten sam stopień skręcenia. W ten sposób brzeszczot jest symetryczny i będzie działać prawidłowo na całej długości.

Krok 5: Ponowne szlifowanie – zalecane
Drugie szlifowanie wyrównuje kąt czołowy względem brzeszczotu i gwarantuje symetrię.

Ostrząc brzeszczot "na skróty" trzeba się liczyć z pułapkami. Na przykład wiele osób najpierw wykonuje rozwieranie, a potem szlifuje, zaburzając symetrię brzeszczotu. Brzeszczoty są zwykle bardziej stępione z jednej strony. Jeśli jedna strona brzeszczotu jest ostra, a druga jest tępa i obie strony są ustawione z takim samym kątem rozwarcia, szlifowanie spowoduje, że ostra strona brzeszczotu będzie mniej rozwarta, ponieważ strona tępa wymaga więcej szlifowania. Ponadto, jeżeli najpierw zostanie wykonane rozwieranie brzeszczotu, trudno powiedzieć, ile rozwarcia zostało po naostrzeniu.

Warto o tym pamiętać
Dlatego przy następnym ostrzeniu brzeszczotów należy wziąć pod uwagę prawidłowy proces. Dzięki temu wydajność brzeszczotu ulegnie poprawie.

Dla pilarzy, którzy zamiast ostrzyć wolą ciąć, serwis ReSharp firmy Wood-Mizer postępuje według takiej samej procedury i regenerujemy każdy brzeszczot przysyłany do naostrzenia...

- Brzeszczoty są sprawdzane pod kątem oczywistych uszkodzeń i myte w naszych maszynach gorącą wodą i stalowymi szczotkami.
- Następnie używamy technologii CBN do pierwszego szlifowania brzeszczotu w celu przywrócenia prawidłowej konfiguracji zębów.
- Potem brzeszczoty przechodzą ponownie przez maszyny do mycia, gdzie są poddawane myciu i usuwaniu zadziorów.
- Do rozwierania brzeszczotów używamy technologii komputerowej, która wykonuje następujące funkcje:

1) Sprawdzenia pod kątem błędów wzoru
2) Funkcja odginania, która koryguje "dzikie" zęby pozostawiające linie na deskach
3) Ustawia brzeszczot zgodnie ze specyfikacjami klienta

- Szlifujemy brzeszczot drugi raz. Jeśli brzeszczot ma być zregenerowany zgodnie z normami Wood-Mizer, należy go wysłać do punktu serwisowego ReSharp. Mamy programy ułatwiające użytkownikowi wysyłkę.

Wiedząc więcej o oczekiwanych wynikach, można lepiej naostrzyć brzeszczoty, które będą działać jednakowo na całej długości, wykorzystując cały swój potencjał.


 
Komentarze Komentarze do artykułuSkomentuj Dodaj komentarz

Brak komentarzy. Twój komentarz może być pierwszy.

Powrót

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA


 
 
facebook
newsletter

Zapisz się na bezpłatny

Wiadomości z portalu na e-mail

Zapisz